Inkontinencija kod žena - pitanja i odgovori

Ovo su pitanja i odgovori objavljeni u časopisu Sensa:

 

Zašto je za ženu važno ima li ili nema snažne mišiće zdjeličnog dna?

Za žene je vrlo važno da imaju jake mišiće zdjeličnoga dna jer isti sudjeluju primarno u potpori trbušnih organa, bitan su mehanizam za zatvaranje mokračnog mjehura, snagu rodnice koja podržava maternicu u odgovarajućem položaju, podpora su crijevima pri obavljanju nužde. Snažni mišići zdjeličnog dna su ključni za stabilnost kralješnice i zdjelice te je njhova funkcija vrlo bitna pri spolnom odnosu. Iz svega navedenog možemo zaključiti da su mišići zdjeličnog dna važni za nekoliko sustava.

S obzirom na njihov položaj u kojem nose teret svih unutarnjh organa slabost mišića zdjeličnog dna utječe na urinarnu i fekalnu inkontinenciju, spuštanje organa male zdjelice, na nepravilnost pražnjenja mokračnog mjehura, seksualnu disfunkciju te na konične bolove u kralješnici i zdjelici.

Postoje li metode kojima se može procijeniti stanje mišića zdjeličnog dna?

Metode koje se koriste kao test mišića zdjeličnog dna su "stop test" -prekidanje srednjeg mlaza urina, koji se ne provodi kod osoba koje imaju već postojeće problema sa zadržavanjem urina.

Vaginalnu procijenu može radi stručno osposobljen i iskusan fizioterapeut.

Postoji i tehnika biofeedbekom koja se koristi za pravilno učenje aktivacije mišića.

Koja je uloga fizioterapeuta/fizioterpije u vježbanju, jačanju, dijagnosticiranju mišića zdjeličnog dna u žena?

Fizioterapeut educiran iz područja zdravlja žena je stručno osposobljen te je vrlo bitan za učenje ispravnih kontrakcija mišića zdjeličnog dna. Tijekom provođenja fizioterapije osoba će naučiti u kojim položajima je najbolje vježbati za najbolje rezultate. Kako je ove vježbe potrebno provoditi i za stabilizaciju kralješnice- svaka osoba koja ima probleme sa bolovima u križima trebala bi potražiti savjet fizioterapeute koji je dodatno educiran za ovo područje. Pri Hrvatskoj Komori fizioterapeuta osnovana je Sekcija fizioterapeuta za zdravlje žena čiji su članovi fizioterapeuti iz cijele Hrvatske.

Može li žena sama pronaći mišiće zdjeličnog dna i kako?

Mišići zdjeličnog dna zatvaraju u obliku broja osam sva tri otvora (uretru, rodnicu i anus) te ih svaka žena sama može napipati. Ako jako zategne mišiće osjjetit će napetost već u području velikih usana Kontrakciju mišića svaka žena može provjeriti uvođenjem prsta u rodnicu uz jaku kontrakciju.

Test kontrakcije može se izvoditi i tijekom spolnog odnosa pri kojem će partner osjetiti kontrakcije.

Nakon nekog vremena kad osoba nauči sama osluškivati svoje tijelo vrlo će lako prepoznati kada je napravila ispravnu kontrakciju.

Koje su terapije i tehnike koje se koriste u fizioterapiji za jačanje mišića zdjeličnog dna i kako se one primjenjuju?

Osnovna i najučinkovitija metoda fizioterapije je redovita i pravilna VJEŽBA.

Iako se provode metode jačanja mišića zdjelice i uz pomoć elektrostimulacije, vježbanja s vaginalnim utezima te sa biofeedbekom, nakon mnogih testiranja koja su provođena nisu dokazani bolji rezultati pri korištenju tih pomoćnih metoda u odnosu na vježbu.

Kada bi trebalo početi s vježbanjem mišića zdjeličnog dna. Tek kad osjetimo tegobe ili vrijedi li i ovdje riječ prevencija?

Kada govorimo vježbanju mišića zdjeličnog dna najvažnija je prevencija jer je daleko lakše održavati jaki mišić nego slabi mišić vratiti u funkciju. Kako je inkontinencija u zdravoj i mladoj populaciji česta tijekom trudnoće te u periodu poslije poroda, preporuka je da djevojke već i prije trudnoće nauče pravilno i redovito vježbati mišiće zdjeličnog dna.

Kod starijih osoba puno je teže općenito prihvatiti naviku vježbanja, a osobito ako već postoje problemi koji su u to doba vezani uz samo starenje i/ ili uz razna neurološka oboljenja ili uz ginekološke zahvate.

Koliko su učinkovite Kegelove vježbe, odnosno što je o njima važno reći ženama? (spomenuli ste mi da se više taj naziv ne koristi..)

Termin Kegelove vježbe više nije u stručnoj upotrebi te je zamijenjen terminom vježbe mišića zdjeličnog dna, no kako god ga nazvali jedina je prava prevencija i terapija za mišiće zdjelice.

U fizioterapiji se koristi tehnika kombinacije sporih i brzih kontrakcija mišića za koje je bitno da se izvode na pravilan način i u ispravnom položaju.

Prvi rezultati mogu se primjeti nakon minimalno tri mjeseca redovitog vježbanja 3- 4 puta tjedno.

Vježbe mišića zdjeličnog dna dokazano su dobra terapija i kod muškaraca sa problemima erektilne disfunkcije te kod problema prerane ejekulacije. Zbog toga ih preporučamo i muškim osobama kao terapiju, ali i preventivno.

Nataša Kos, bacc.ft.