Inkontinencija u trudnoći

PREVENCIJA I TERAPIJA INKONTINENCIJE U TRUDNOĆI

Kako bi lakše razumijeli uzroke nastanka inkontinencije pokušajte zamisliti dno zdjelice kao papirnatu vrećicu u kojoj nosimo namirnice iz trgovine. Nakon što vrećicu napunimo, nedovoljno čvrsto dno može popustiti te će stvari iz nje ispasti.

Isto se dešava s dnom zdjelice koje radi svog smještaja i zanemarivanja pod utjecajem težine

(težina bebe, plodne vode, plodovih ovoja, prirasta na težini) toliko oslabi i razvuče se da je sfinkterima nemoguće zadržati mokraću.

Bitno je napomenuti da iste probleme uzrokuje i hormon dominantan u trudnoći – relaksin. Kako mu i ime kaže, on opušta zglobove, ligamente i mišiće.

Mišić na kojem je sav teret (levator ani) u obliku broja osam okružuje sva tri izlaza (mokraćovod, rodnicu te rektum) te ih svojim sfinkterima zatvara. Slabost tog mišića uzrokuje inkontinenciju kod znatnog broja žena – po nekim statistikama je tome podložno i do 2/3 trudnica. Da bi se ovi problemi izbjegli ili barem smanjili potrebno je pravovremeno započeti s treningom mišića zdjeličnog dna, a to je preporučljivo već i prije prve trudnoće.

Vježbe zdjeličnog dna kombinacija su kontrakcija i relaksacija jer je samo jaki i izvježbani mišić lako opustiti. Bitno je da postanete svjesni svojih mišića dna zdjelice kako bi u zadnjem tromjesečju mogli stisnuti mišiće prije kašljanja ili kihanja te na taj način zadržali urin.

Osim za kontrolu dna zdjelice, ti su mišići - u kombinaciji s donjim poprečnim trbušnim mišićem (transverzus) - odgovorni i za stabilnost kralješnice i zdjelice.

Mišić zdjeličnog dna možete aktivirati kao da želite zaustaviti mokrenje i vjetrove, a transverzus tako da uvučete donji dio trbuha.

Kako biste bili sigurni da vježbu mišića dna izvodite ispravno, tijekom uriniranja pokušajte zaustaviti mlaz urina. No, to nikako ne smije postati navika jer može doći do infekcije te zaostajanja urina. Vrlo važno za prevenciju inkontinencije je promjena životnih navika i ustrajnost u provođenju vježbi dna zdjelice i transverzusa tijekom cijelog života.

Trening se provodi tri-četiri puta tjedno sa 10-15 stezanja mišića u tri serije pri čemu se kombiniraju brze i lagane kontrakcije, a vježbe su učinkovite ako voljno možete kontrahirati mičiće dna zdjelice u pravilnom položaju te kontrakciju zadržati desetak sekundi.

Istraživanjima raznih drugih metoda za jačanje mišića zdjeličnog dna (elektrostimulacije, vagilanlni utezi ili biofeedback) nije dobiveno značajno poboljšanje, tako da je vježba glavna terapijska i preventivna metoda u borbi protiv inkontinencije.

Cjelovitim programom vježbanja se smanjuju bolovi u donjem dijelu leđa te jačaju mišići koji su bitni tijekom poroda te omogućuje brži oporavak nakon poroda. Kada ih jednom usvojite provoditi ćete ih uvijek i tako dugoročno imati dobru kontrolu otjecanja urina pri većim tjelesnim naporima.

Detaljne informacije možete dobiti kod fizioterapeuta koji su dodatno educirani u radu sa trudnicama (Sekcija fizioterapeuta za zdravlje žena kojoj su članovi terapeuti diljem Hrvatske).

Nataša Kos, bacc.ft.