Mišići djeličnog dna kod žena

Kada je prošle godine objavljeno kako se na Manhattanu otvorio spa posvećen ženskom genitalnom području, mnogima je u Hrvatskoj ta vijest zazvučala luksuzno, kao nešto što je moguće samo u Americi gdje za gotovo svaki dio tijela postoji specijaliziran salon ili klinika posvećena njegovu uljepšavanju i zdravlju. Ipak, kada je ginekologinja Lauri Romanzi objasnila kako je ime njezinog novootvorenog salona Phit zapravo skraćenica za pelvic health (zdravlje zdjelice) i kako se ondje utvđuje stanje mišića zdjelice i prema tome određuje program vježbanja, tj. zdjeličnog fitnessa, postalo je jasno da ovaj spa nije nikakva novina i luksuz.

I u Hrvatskoj postoje stručnjaci koji, možda ne pod imenom spa, pomažu ženama da ojačaju mišiće zdjeličnog dna. Fizioterapeuti, urolozi, ginekolozi, instruktori pilatesa i joge samo su neki koji poznaju načine kako se riješiti tegoba koje uzrokuju slabi mišići zdjeličnog dna. Koji su to mišići i zašto ih je važno održavati snažnima isto kao i mišiće ruku, nogu, trbuha, najbolje znaju oni koji imaju problema s inkontinencijom, ili bolje rečeno oni koji su svojim liječnicima povjerili ovaj problem. Ako mislite da vas se ova tema ne tiče, vjerojatno vas je zaveo položaj ovog mišića koji je nevidljiv oku i činjenica da ne osjećate nikakve probleme vezane uz mokrenje. Isto tako vjerojatno niste nikada čuli da se inkontinencijom naziva i bježanje mokraće pri smijanju, kašljanju, kihanju, da mišići zdjeličnog dna imaju utjecaj i na seksualni život i da slabe uslijed poroda, hormonalnih promjena i promjena u težini, menopauze i određenih operacija. Jednostavno rečeno, ako nekontrolirano propuštate mokraću pri kihanju, jedva stižete do zahoda na vrijeme, teško potpuno praznite crijeva, prilikom savijanja i podizanja imate vaginalne ili analne vjetrove, vašim mišićima zdjeličnog dna potreban je trening.

"Mišići zdjeličnog dna zatvaraju u obliku broja osam tri otvora; uretru, rodnicu i anus, te ih svaka žena sama može napipati. Ako jako zategne mišiće osjetit će napetost već u području velikih usana. Kontrakciju mišića svaka žena može provjeriti uvođenjem prsta u rodnicu uz jaku kontrakciju. Test kontrakcije može se izvoditi i tijekom spolnog odnosa pri kojem će partner osjetiti kontrakcije. Nakon nekog vremena kad osoba nauči sama osluškivati svoje tijelo vrlo će lako prepoznati kada je napravila ispravnu kontrakciju". objašnjava fizioteraputkinja  Nataša Kos, članica Sekcije fizioterapeuta za zdravlje žena. Nataša naglašava kako je za žene vrlo važno da imaju jake mišiće zdjeličnoga dna jer sudjeluju u potpori trbušnih organa, bitan su mehanizam za zatvaranje mokraćnog mjehura i snagu rodnice koja podržava maternicu u odgovarajućem položaju. Mišići zdjeličnog dna potpora su crijevima pri obavljanju nužde, ključni za stabilnost kralješnice i zdjelice te je njhova funkcija vrlo bitna pri spolnom odnosu. S obzirom na njihov položaj u kojem nose teret svih unutarnjh organa slabost mišića zdjeličnog dna utječe na urinarnu i fekalnu inkontinenciju, spuštanje organa male zdjelice, na nepravilnost pražnjenja mokraćnog mjehura, seksualnu disfunkciju te na kronične bolove u kralješnici i zdjelici.

Uzimajući u obzir sve tegobe do kojih može doći zbog slabih mišića, logično se nameće zaključak da bi svatko tko ih želi spriječiti trebao jačati mišiće zdjeličnog dna. Tegobe su bile i razlog zbog kojih su mišići zdjeličnog dna postali poznatiji i izvan medicinskih krugova. Vježbe mišića zdjelice popularizirao je 1948. dr. Arnold Kegel koji ih je preporučao ženama u suzbijanju simptoma inkontinencije. Do danas, iako je termin Kegelove vježbe zamijenjen terminom vježbe mišića zdjeličnog dna, postale su najbolja prevencija ali i terapija za mišiće zdjelica. One se mogu izvoditi i kod kuće bez nadzora stručne osobe no budući da su ti mišići nevidljivi oku, kada su mišići oslabljeni osobe ih ne mogu ili s velikim poteškoćama lociraju i aktiviraju.

Ravnatelj poliklinike Simbex i urolog, dr. Tomislav De Both, objašnjava kako je zamijećivanje mišića jednako važno kao i vježbanje: "Uobičajno ljudi krivo stišću mišiće trbuha i bedara a nepravilne kontrakcije mogo ponekad i pogoršati smetnje inkontinencije. Postoje više vježbi uočavanja mišića zdjelica. Najjednostavnija se izvodi prilikom mokrenja. Za vrijeme mokrenje potrebno je zaustaviti protok mokraće oko 10 sekundi. Ponavljanjem ovog postupka prepoznaju se mišići koji sudjeluju u stezanju sfinktera. Uspjeh vježbi također ovisi i o pravilnoj tehnici disanja. Kod vježbanja nikako se ne smije zadržavati zrak. Pri izdisaju se smanjuje pritisak u prostoru trbuha i rasterećuju se mišići zdjelice. Ako vježbanjem nije moguće zamjetiti koji mišići sudjeluju u stezanju mokraćne cijevi u preopoznavanju mišića pomažu električna stimulacija i biofeedback koju provode stručne osobe".

Kod mišića zdjeličnog dna također vrijedi zlatno pravilo zdravlja koje glasi bolje spriječiti nego liječiti. Fizioterapeutkinja Nataša Kos objašnjava: „ Kada govorimo o vježbanju mišića zdjeličnog dna najvažnija je prevencija jer je daleko lakše održavati jaki mišić nego slabi mišić vratiti u funkciju. Kako je inkontinencija u zdravoj i mlađoj populaciji česta tijekom trudnoće te u periodu poslije poroda, preporuka je da djevojke već i prije trudnoće nauče pravilno i redovito vježbati mišiće zdjeličnog dna. Starije osoba s problemima puno teže  prihvaćaju naviku vježbanja.' No i ako problemi postoje važno je odagnati svaki sram i obratiti se stručnjaku jer se, naglašava dr. De Both, ostvarivanjem uzajamnog povjerenja između pacijenta i liječnika većina njih može riješiti.

1. Važnost mišića u seksualnom životu:

U seksualnom životu mišići zdjeličnog dna imaju vrlo važnu ulogu a slabi mišići dna zdjelice mogu negativno djelovati na seksualnost. Njihovim vježbanjem se poboljšava tonus mišića i povećava dotok krvi u zdjelicu što pojačava želju za vođenjem ljubavi i intenzivira kontrakcije za vrijeme orgazma. Kod muškaraca, vježbe poboljšavaju erekciju i povećavaju kontrolu nad ejakulacijom.

2. Načini jačanja mišića

Vježbe mišića zdjeličnog dna

U fizioterapiji se koristi tehnika kombinacije sporih i brzih kontrakcija mišića za koje je bitno da se izvode na pravilan način i u ispravnom položaju. Prvi rezultati mogu se primjeti nakon minimalno tri mjeseca redovitog vježbanja 3- 4 puta tjedno. Primjenjuju se i vaginalni utezi  koji se koriste za jačanje mišića-definitivno nije dokazana bolja efikasnost kod žena koje su uz trening mišića zdjeličnog dna koristile utege (ako je bitna informacija podatak je iz Svjetske sekcije za zdravlje žena)

Biofeedback

Tehnika biofeedbek koristi se za pravilno učenje aktivacije mišića. Elektrode se postave na trbušnu stijenku i oko analne regije. Pračenjem na monitoru oučavaju se koji se mišići kontrahiraju, a koji opuštaju. Terapeuti mogu pomoći u lakšem prepoznavanju mišića prilikom izvođenja. Biofidbekom putem vizualne i auditivne stimulacije žena uspostavlja kontrolu nad intezitetom i dužinom kontrakcije mišića kao i njihovom relaksacijom.

Elektrostimulacija

Vantjelesna magnetska inervacija zasniva se na osnovnom Faraday-ovom zakonu magnetske indukcije. Faraday je otkrio da se mišične kontrakcije mogu pokrenuti djelovanjem različitih magnetskih polja. Uporeba aparata pojačava mišiće u zdjelici, pogotovo mišiće mokračnog mjehura i mokraćne cijevi. Umjetno izazvane kontrakcije mišića zdjelice ugodna su i bezbolna terapija za inkontinenciju jer pomažu rehabilitaciji mišića i oporavku neuromuskularne kontrole. Bolesnik sjeda potpuno obučen na specijalnu stolicu u kojoj se nalaze elektromagneti.

Joga

Instruktorica joge Petra Carmichael objašnjava kako se u jogi posvećuje velika pažnja na jačanju mišića zdjeličnog dna jer mula bandha, kako se naziv na sanskrtu, potpomaže pravilno izvođenje asana, joga položaja i na taj način čuva vježbače od ozljeda. Postoje poseban niz asana koje zajedno s kontrakcijama mišića zdjeličnog dna i dijafragme masiraju unutarnje organe i stimuliraju pravilno funkcioniranje limfng sustav i jačanje imuniteta. Petra kaže: Osobno, kao žena, izvodeći ove vježbe niz godina osjetila sam smanjenje menstrualnih tegoba, i poboljšanje zdravlja. Kako mišići zfjeličnog dna postaju jači, vaše tijelo postaje lakše a s time i um.

 

(članak objavljen u časopisu Sensa)